Burgery z kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest produktem bogatym w wiele pierwiastków takich jak: cynk, wapń, krzem, potas, żelazo. Zawiera także witaminy: B1, B2, B6, PP. Jest dobrym źródłem błonnika (w 100 g kaszy znajduje się 6 g błonnika). Produkuje się ją z gryki, która nie należy do zbóż, jest to roślina z rodziny rdestowatych. W związku z tym nie zawiera glutenu – osoby uczulone mogą bez obaw jeść kaszę gryczaną. Ponadto posiada ona właściwości odkwaszające organizm. Obniża także ciśnienie krwi, dzięki dużej zawartości potasu.

Składniki:
200 g kaszy gryczanej
100 g łuskanego słonecznika
Cebula
0,5 kg pieczarek
1 ząbek czosnku
Przyprawy: majeranek, sos sojowy

Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Następnie płuczemy pod wodą i zostawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy i siekamy w drobna kostkę. Następnie lekko przysmażamy na patelni. Dokładnie myjemy i obieramy pieczarki, po czym kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebuli i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Zostawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki (kaszę, cebulę z pieczarkami, czosnek, przyprawy i słonecznik) wkładamy do blendera i miksujemy. Z powstałej masy formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.