Ciasto marchewkowe

Kto z nas nie lubi ciast? Niestety wszyscy wiemy, że nie są one przyjaciółmi szczupłej sylwetki i zdrowej diety. Przepis, jaki dzisiaj proponujemy łączy przyjemne z pożytecznym: jest smaczny i zdrowy. Dzieje się tak za sprawą marchewki – warzywa zawierającego wiele składników wpływających pozytywnie na nasz organizm. Przede wszystkim zawiera ona beta-karoten, który jest prowitaminą witaminy A. Właśnie ten składnik jest w wątrobie przekształcany w witaminę A, która m.in. wpływa pozytywnie na wzrok. Poza tym beta-karoten neutralizuje wolne rodniki, tym samym zmniejszając ryzyko nowotworu. Wpływa także pozytywnie na kondycję włókien kolagenowych, co sprawia, że wyglądamy młodziej.

Powinniśmy sięgać po marchew częściej niż w rzeczywistości to robimy. Ale ile można jeść marchewkę? Nasz przepis jest inspiracją, pokazującą, że można jeść ją pod różnymi postaciami. Także tymi smacznymi.

Przepis na ciasto marchewkowe

czas przygotowania: 20 min
czas gotowania: 40 min

Składniki dla 6 osób:

1 szklanka oleju roślinnego
1 szklanka ksylitolu lub 1,5 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1-2 cukry waniliowe
2 szklanki obranej, startej marchewki
200 g posiekanych orzechów
puszka ananasów
0,5 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ubić jajka z ksylitolem, pod koniec ubijania stopniowo dolewać olej. Do puszystej masy dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, następnie dorzucamy do ciasta startą marchewkę, sodę, proszek do pieczenia oraz pokrojone ananasy, orzechy, cynamon i sól, opcjonalnie wiórki kokosowe. Znów delikatnie mieszamy.

Ciasto marchewkowe pieczemy w wysokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° , na ok 30-40 min.