Czekolada – skład i rodzaje

Wiele słodyczy, umilających nam życie zawiera w sobie czekoladę pod różnymi postaciami. Przemysł cukierniczy stałby się znacznie uboższy, gdyby produkt ten nagle zniknął. Co właściwie nazywamy czekoladą, kiedy powstała i jakie ma składniki odżywcze?

Czekolada jest wyrobem cukierniczym zrobionym z miazgi kakaowej. Dyrektywa 2000/36/WE mówi o tym, że musi ona zawierać 35% suchej masy kakaowej lub 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej.
Ciekawa jest historia jej powstania. Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowano dopiero w XIX wieku. Z nasion kakaowca korzystali już Majowie i Aztekowie. Robili z nich napój, zwany gorzką wodą. Był on wykorzystywany w trakcie różnych rytuałów religijnych i modłów. Do Europy nasiona kakaowca trafiły po odkryciu Ameryki przez Kolumba. W XVII popularność zyskał napój z nasion tej rośliny. Tworzono go, zalewając roztarte nasiona gorącą wodą z dodatkiem cukru. W 1828 roku Casparus van Houten Senior postawił pierwszy krok na drodze do powstania czekolady. Mianowicie opatentował sposób na proszkowanie nasion kakaowca. Jakiś czas później Francis Fry, używając odpowiedniej formy, odlał pierwszą tabliczkę tego popularnego dziś wyrobu.

Wyróżnia się cztery rodzaje czekolady:
– gorzką (zawiera około 70% produktów z miazgi kakaowej),
– mleczną (50%),
– deserową (50%),
– białą (w dobrej jakości wyrobach tego typu znajdujemy jedynie 33% masła kakaowego).

Wyroby czekoladowe są produktami wysokokalorycznymi, chociaż czekolada gorzka ma niski indeks glikemiczny. Powinny ją jeść osoby chore na cukrzycę. Czekolada zawiera także endorfiny, które wpływają pozytywnie na nastrój człowieka oraz wiele składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, miedź, magnez, cynk, potas.