Czemu sałata jest zdrowa? Rodzaje sałat.

Powodów, by jeść sałatę jest bardzo dużo. Myślę, że trzy przeze mnie wybrane w zupełności wystarczą, by przekonać was do tego warzywa. Po pierwsze: sałata zawiera wiele witamin. Są one niezbędne naszemu organizmowi. Wzmacniają system immunologiczny, wpływają na wydolność organizmu zarówno fizyczną, jak i psychiczną, a także tworzą naturalną barierę przed substancjami toksycznymi zawartymi w pożywieniu. Drugim argumentem przemawiającym za tym warzywem jest to, że zawiera ono składniki mineralne, których niedobór może skutkować różnymi zaburzeniami. Są one budulcem zębów i kości, regulują ciśnienie krwi oraz przemianę materii. Kolejnym ważnym powodem jest błonnik, którego dostarcza nam właśnie sałata. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Powoduje także, że mamy mniejszy apetyt, co zapewne docenią osoby chcące schudnąć.

Odmian sałaty jest naprawdę sporo. Każda z nich ma niepowtarzalny wygląd i smak. Poniżej znajduje się lista najpopularniejszych rodzajów sałaty wraz z krótkim opisem:

• Masłowa – najbardziej znana odmiana, zawiera dużo wody, w smaku łagodna;
• Lodowa – krucha, nazwę wywodzi od odgłosu przy jej łamaniu, podobnym do kruszenia lodu, słodkawa;
• Rzymska – najstarsza z używanych przez człowieka sałat, ma chrupiące i wytrzymałe liście, jej smak jest łagodny, trochę słodki;
• Karbowana – jej liście są postrzępione, na końcach falowane, smak ma delikatny, lekko orzechowy;
• Cykoria – ma charakterystyczny smak z nutką goryczki, im jest jaśniejsza, tym mniej gorzka;
• Roszponka – ma malutkie, okrągłe liście, w smaku delikatna, lekko orzechowa;
• Rukola – ostatnio stała się popularna, zawiera dużo jodu i kwasu foliowego oraz wapnia, ma lekko pikantny, nieco gorzkawy smak;
• Endywia – jej liście są grube i mięsiste, w smaku jest pikantna, lekko gorzka.