Jak dekorować sałatki i nie tylko: ozdoby z warzyw i owoców.

By sałatki wyglądały apetycznie, należy je odpowiednio udekorować. Przy zdobieniu potraw istnieje jedna podstawowa zasada: im bardziej kolorowe jest danie, tym mniej ozdób, kolorów i kształtów. Natomiast, gdy nasza sałatka jest jednolita, możemy puścić wodze fantazji przy jej dekorowaniu. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na ozdoby zrobione z różnych warzyw i owoców.

Pomidor
1. Dojrzały, twardy pomidor obieramy ze skórki. Robimy to w taki sposób, by jej nie naderwać. Następnie zwijamy ją w różyczkę.
2. Nacinamy pomidory 12 razy do połowy. Następnie podważamy co drugie nacięcie. W powstałe przerwy wkładamy gałązki pietruszki.

Marchewka
1. Kroimy dużą marchewkę na plastry (muszą być spore, dlatego marchewka nie może być mała). Z powstałych plasterków wycinamy serduszka. Następnie układamy je po cztery w koniczynkę
2. Za pomocą specjalnych foremek o różnych kształtach z plasterków marchwi (może być także rzodkiewka czy ogórek) wycinamy serduszka, gwiazdki, kwiatki. Następnie układamy je jedno na drugim i przekłuwamy igłą. Całość spinamy gałązką pietruszki.

Ogórek
1. Kroimy dużego ogórka w dosyć grube plastry. Na każdym plasterku na brzegach wycinamy trójkąciki. Jeśli zostawimy skórkę, powstaną ciemnozielone linie.
2. Kroimy ogórka w plastry. Następnie je nacinamy i spinamy ze sobą.

Cytryna
1. Obieramy cytrynę ze skórki, tak by jej nie naderwać. Następnie skręcamy skórkę w spiralę.

Banan – delfin
1. Nacinamy banana od końcówki na około 4 cm. Rozchylamy delikatnie, wkładając do środka np. winogrono. Po bokach żłobimy dwa punkty, które można wypełnić kawałkiem łodyżki. Kładziemy banana nienaciętym końcem do dołu.

Pomarańcza
1. Przekrajamy pomarańczę na pół. Wycinamy z niej cały miąższ, tak by nie uszkodzić skórki. W powstałe łódeczki wlewamy różnobarwne galaretki. Gdy stężeją kroimy je delikatnie na półksiężyce.