Dietetyczny spód do pizzy

Kto nie lubi zjeść czasem kawałka pizzy? Niestety dla osób będących na diecie nie jest to wskazane. Pizza jest kaloryczna, zawiera dużo węglowodanów oraz tłuszczu. Jest to nie najlepsze połączenie, jeżeli chcemy dbać o sylwetkę. Dziś pokazujemy jak zrobić spód do pizzy, który nie zniweczy naszej diety.

Składniki:

Łyżka mąki ziemniaczanej
20 g drożdży
0,5 szklanki mleka
150 g otrębów pszennych
Jajko
Łyżeczka cukru
Sól

Sposób przygotowania:

Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Po dokładnym wymieszaniu przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia. Otręby mielimy na mąkę. Ubijamy jajka, po czym dodajemy zaczyn oraz mąkę otrębową i sól. Całość miksujemy. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i rozkładamy na nim ciasto, tak by tworzyło cienką warstwę. Wkładamy do piekarnika na 10 minut (180 stopni). Po tym czasie nakładamy wybrane dodatki, po czym pieczemy jeszcze 20 minut.