Dlaczego warto mieć w swojej kuchni goździki?

Goździki mają wiele właściwości zdrowotnych, które od dawna znali Chińczycy. Europejczycy stosowali je już w średniowieczu. Dziś goździki są powszechnie znaną i chętnie stosowaną przyprawą. Czym tak naprawdę są? To wysuszone pąki drzewa – goździkowca. Dzięki procesowi suszenia nie psują się, więc można je przetrzymywać i używać przez długi okres czasu. Słowo „goździki” pochodzi od łacińskiego „clavus”, co znaczy „gwóźdź”. Jak łatwo się domyślić, nazwę tą wybrano ze względu na kształt i rozmiar goździków, które przypominają małe gwoździki. Przyprawa ta ma charakterystyczny, mocno korzenny aromat. Ich smak jest trudny do opisania – są cierpkie i nieco gorzkawe.

Jakie ich właściwości mogą nam się przydać?

1. Pomocne w trakcie przeziębienia: mają działanie antyseptyczne oraz przeciwbólowe. Nie tylko wspomogą leczenie, ale także złagodzą nasze dolegliwości. Działają także kojąco na obolałe gardło, łagodzą kaszel i udrażniają zatkany nos.

2. Odświeżają oddech: ich właściwości bakteriobójcze usuwają przykre zapachy z jamy ustnej. Ta właściwość goździków znali już Chińczycy. Każdy, kto miał widzieć się z cesarzem musiał je rzuć, zanim został wpuszczony do władcy.

3. Zmniejszają ból: wystarczy natrzeć bolące miejsce olejkiem goździkowym. W przypadku bólu zęba można po prostu żuć goździki.

4. Zmniejszają ryzyko cukrzycy: wspomagają wydzielanie insuliny, która obniża poziom glukozy we krwi.

5. Obniżają poziom złego cholesterolu.