Herbata – pochodzenie, właściwości i rodzaje

Herbata jest napojem znanym na całym świecie. Jest to napar powstający z liści (ewentualnie pąków) grupy roślin, także zwanych herbatą oraz suszu owocowego i ziół.

Skąd pochodzi?

Historia herbaty związana jest z Chinami. Istnieje wiele legend, opowiadających o jej powstaniu. Prawda historyczna nie jest do końca znana. Wiadomo jedynie, że Chińczycy znali herbatę wcześniej niż odnajdujemy pierwsze zapiski dotyczące tego naparu (a pochodzą one z X wieku p.n.e.). Do Polski herbata dotarła dopiero w XVII wieku.

Jakie ma właściwości?

Herbata zawiera związki spełniające role przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Bogata jest także w wiele witamin: A, B1, B2, C, E i K. Niektóre jej odmiany zawierają związki działające uspokajająco. Dzięki temu zmniejszają stres oraz stabilizują nastrój.

Rodzaje :

– herbata czarna – w świecie zachodnim jest najpopularniejszą z herbat (aż 90% sprzedawanych herbat to właśnie ta), powstaje z liści herbaty chińskiej, działa pobudzająco, ponieważ zawiera sporo teiny, obniża ciśnienie krwi oraz przeciwdziała próchnicy, dzięki zawartości fluoru,

– zielona – jest kojarzona ze zdrowym stylem życia i ma ku temu podstawy: nie jest poddawana fermentacji, dzięki czemu w liściach zostają polifenole i przeciwutleniacze, działające korzystnie na nasze zdrowie, oprócz tego działa także pozytywnie na serce, reguluje poziom cholesterolu oraz pomaga w spalaniu tłuszczu,

– herbaty ziołowe – są naparami przygotowanymi z liści lub kwiatów ziół, znane są z właściwości leczniczych, od dawna używa się ich do łagodzenia różnych dolegliwości, przykładowe herbaty ziołowe to: herbata miętowa, z pokrzywy, z hibiskusa, z melisy,

– owocowe – produkowane są z suszu owocowego, ich właściwości zdrowotne zależą od tego, z jakich są owoców, najczęściej spotykane są herbaty: malinowa, z dzikiej róży, z czarnej porzeczki, żurawinowa oraz mieszanki np. z owoców leśnych,

– yerba mate – jest napojem szczególnie popularnym w krajach Ameryki Południowej, jednak ostatnio zrobiło się o niej głośno także w świecie zachodnim, produkowana jest z ostrokrzewu paragwajskiego (gównie liści i gałązek).