Jak postępować z sałatą?

Wszyscy wiemy, że sałata jest warzywem bogatym w wiele cennych składników. Jednak, by móc z nich korzystać, trzeba odpowiednio się z nią obchodzić. W przeciwnym wypadku witaminy i sole mineralne mogą ulec wytrąceniu.

Pierwszym etapem jest przechowywanie sałaty. Tyczy się to zarówno postępowania z nią osoby, która ją wyhodowała i zbierała, jak i konsumenta, do którego ostatecznie trafia. Z tego też powodu należy, na ile to możliwe, zwracać uwagę w jakich warunkach trzyma swój towar sprzedawca, np. na straganie. Niestety w dzisiejszych czasach najczęściej nie jesteśmy tego w stanie określić. Nie zmienia to faktu, że przechowując warzywa w domu powinniśmy trzymać się zasad, by zapobiec dalszemu wytracaniu się witamin i soli mineralnych. A zasady są tu bardzo proste, chociaż w praktyce często okazuje się, że wcale nie jest to takie łatwe. Sałatę należy chronić przed światłem słonecznym oraz ciepłem. Wybieramy więc miejsce zacienione w każdej porze dnia, w którym temperatura nie przekracza + 14 stopni. Miejscem, które najczęściej spełnia te warunki jest piwnica.

Kolejnym krokiem jest mycie warzyw. Tutaj także może dojść do utraty składników odżywczych. Ogólna zasada mówi, że sałatę należałoby myć w całości. Tylko nierozdrobniona sałata zachowuje wszystkie witaminy i sole mineralne. W praktyce jednak często okazuje się, że w takiej postaci nie jesteśmy w stanie wypłukać całego piasku, który pozostaje w zagłębieniach liści. W takim wypadku należy oddzielić je od głąba i wypłukać pod wodą. Nie rozdrabniamy warzywa dalej przed podaniem. Rozerwanie liści może spowodować utratę witaminy C, która łatwo wchodzi w reakcję z tlenem. Im dłużej posiekana sałata będzie leżeć, tym więcej witaminy C utraci. Prowadzi to do prostego wniosku: sałatki powinno się przygotowywać przed samym podaniem. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Gdy naprawdę musimy przygotować sałatkę wcześniej, należy przykryć ja dokładnie folią, tak by maksymalnie ograniczyć dostęp tlenu.

Na koniec jeszcze dwie praktyczne rady dotyczące wyposażenia naszej kuchni. Sałatki najwygodniej przygotowuje się w dużej misce o wklęsłym dnie w kształcie półkuli. Tylko w takim naczyniu będziemy w stanie swobodnie i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Kolejną praktyczna radą jest dobór materiału, z których nasze narzędzia będą wykonane. W żadnym wypadku nie powinny one być drewniane, chociaż materiał ten jest bardzo popularny. Drewna nie da się dokładnie umyć, co powoduje, że przesiąka ono wonią. Pozostałe na nim resztki psują się, co może powodować łatwe do przewidzenia skutki.