Koktajl ogórkowy

Ogórek jest warzywem, które mało kto docenia. Jest to błąd, ponieważ posiada on wiele pozytywnych właściwości. Zawiera substancje zwane kukurbitacynami. To właśnie one odpowiadają za gorzkawy smak ogórka, jednak ich właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Najważniejszą z nich jest działanie przeciwnowotworowe: zapobiegają one rozwojowi m.in. raka trzustki czy prostaty. Zielony kolor ogórek zawdzięcza chlorofilowi. Związek ten pomaga naszemu organizmowi oczyścić się z toksyn. Właśnie dlatego jedzenie tego warzywa zaleca się osobom walczącym z przykrym zapachem potu czy mającym nieświeży oddech, gdyż przypadłości te związane są z obecnością szkodliwych substancji w organizmie. Na koniec warto zaznaczyć, że ogórek jest warzywem niskokalorycznym: 100 g to około 15 kcal.

Składniki:
– ogórek
– kefir (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu, np. 1,8%)
– mięta

Sposób przygotowania:
Ogórka obierz i zmiksuj w blenderze. Następnie dodaj kefir i ponownie zmiksuj. Przelej do szklanki, po czym dodaj posiekanej mięty.