Niski indeks glikemiczny – lista produktów

Indeks glikemiczny (IG) jest listą produktów ułożonych według tego, jaki mamy poziom glukozy we krwi po ich zjedzeniu.

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym powodują gwałtowne podniesienie poziomu glukozy we krwi, co skutkuje podniesieniem poziomu insuliny. Hormon ten sprzyja tyciu, ułatwiając odkładanie się tłuszczu w organizmie.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują powolny i dużo mniejszy wzrost poziomu glukozy w surowicy, dzięki czemu nie następuje nagły wyrzut insuliny.

Indeks glikemiczny poniżej 55 uważa się za niski. Oto produkty, które nie przekraczają tej wartości:
– większość owoców (brzoskwinie, czereśnie, grejpfrut, gruszka, jabłko, kiwi, pomarańcza, morela, śliwka, truskawka, winogrono, wiśnia),
– świeże soki z owoców,
– większość warzyw (cebula, czosnek, fasola biała, groszek, marchewka, pomidor),
– orzechy,
– ryby,
– gorzka czekolada,
– fruktoza,
– jogurt,
– mleko,
– chleb żytni (pieczywo białe ma bardzo wysoki indeks glikemiczny),
– jajka.

Pamiętać należy, że wszelka obróbka podanych produktów (gotowanie, smażenie) może zmienić wartość indeksu glikemicznego.