Przyprawy i sosy sałatkowe

Przyprawy są podstawą dobrej kuchni. Smak sałatki jest zasługą składników, jakie dobierzemy, ale także sosu i właśnie przypraw. Jest wiele sposobów na przyrządzenie pysznej sałatki. Jedni korzystają z gotowych przepisów, inni wykorzystują własną kreatywność. Poniżej podajemy listę przypraw, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni oraz sosy sałatkowe, których warto spróbować. Na końcu znajduje się przepis na klasyczny sos winegret – najpopularniejszy z sosów sałatkowych.

1. Przyprawy

Ocet

Jest znany już od kilku tysięcy lat. Pomieszany z wodą, służył jako napój orzeźwiający, konserwowano nim mięso, a także dbano o urodę. Do dziś jego zastosowanie jest dość szerokie. Wyróżniamy kilka rodzajów octu:
– spirytusowy,
– winny,
– winno-spirytusowy,
– owocowy,
– esencja octowa.

Ocet spirytusowy to ten, który najczęściej gości w naszych domach. Powstaje wskutek fermentacji spirytusu. Ocet winny powstaje z czerwonego (rzadziej białego) wina. Produkowany jest głównie we Włoszech i Francji. Ocet winno-spirytusowy jest mieszanką dwóch poprzednich odmian. Ocet owocowy jest efektem fermentacji wina owocowego. Najpopularniejszy w tej grupie jest ocet jabłkowy. Esencja octowa, w przeciwieństwie do octu fermentacyjnego (wszystkie wyżej wymienione należą do tej grupy) nie zawiera żadnych pozostałości procesu fermentacji, co powoduje, że jest neutralna w smaku.

Oleje

Są bardzo ważnym składnikiem diety, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te są niezbędne dla naszego organizmu. Ważne, by oleje bogate w te składniki spożywać na surowo, ponieważ są one wrażliwe na wysoką temperaturę. Poniżej znajduje się lista olejów bogatych w niezbędne dla człowieka składniki:
– Olej sojowy ,
– Olej słonecznikowy ,
– Olej kukurydziany,
– Olej lniany.

Sól – najlepiej używać takiej, która zawiera mało sodu lub nie ma go wcale. Pożądana jest także sól wzbogacana jodem czy potasem.
Pieprz
Musztarda
Majonez
Sok z cytryny
Zioła: estragon, rozmaryn, tymianek, majeranek, mięta i wiele innych.

2. Sosy

– Winegret
– Tysiąca wysp
– Francuski
– Włoski
– Musztardowy (musztardowo-miodowy)
– Jogurtowo ziołowy

Klasyczny sos winegret

Składniki:
– 100 ml oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu winnego
– sól
– cukier
– pieprz

Sposób przygotowania:
Do miseczki wlej ocet. Następnie wsyp sól i cukier. Dobrze wymieszaj. Dodaj oliwę oraz pieprz, po czym ponownie wymieszaj.