Sałatka z awokado

Awokado wykorzystywane było już przez Majów i Azteków, a roślina ta prawdopodobnie pochodzi z okolic południowego Meksyku.

Dlaczego awokado jest zdrowe? Przede wszystkim ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Powinniśmy je jeść, ponieważ zmniejszają ryzyko miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz usprawniają procesy metaboliczne. Awokado, dzięki witaminie E oraz kwasom tłuszczowym omega-3 pomaga zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera. Zawiera także antyoksydanty, wpływające na zdrowy wygląd skóry. Owoc ten jest także wskazany dla kobiet w ciąży, gdyż zawiera kwas foliowy, który jest składnikiem koniecznym dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Ale uwaga! Awokado jest bardzo kaloryczne! Zawiera około 220 kcal w 100 gramach.

Mimo to nie należy wykreślać tego produktu ze swojego jadłospisu, ze względu na wiele niezbędnych naszemu organizmowi składników odżywczych. Oto nasza propozycja podania tego owocu.

Przepis na sałatkę z awokado

Składniki:
2 owoce awokado
100 g gotowanej szynki
2 pomidory
Cebula
100 g pieczarek
100 g krewetek
Sok z cytryny
2 mandarynki
Sól
Pieprz
Cukier
Mały pęczek estragonu
Mały pęczek szczypiorku

Sos:
1 łyżka musztardy
6 łyżek śmietany (gęstej)
1/8 l białego wina
3 łyżki octu
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:
Owoce awokado należy obrać ze skórki, przekroić na połówki i usunąć pestki. Następnie miąższ kroimy w plastry. Jeżeli zależy nam, by awokado nie ściemniało, trzeba od razu pokropić je sokiem z cytryny. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę szatkujemy drobno. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Szynkę kroimy w paski lub kostkę. Przygotowane składniki oraz krewetki wkładamy do miski i delikatnie mieszamy. Składniki sosu łączymy w oddzielnym naczyniu. Po jego dodaniu do sałatki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem i estragonem.