Sałatka z boczniaków

Grzyby dość często goszczą na polskich stołach. Wchodzą w skład wielu tradycyjnych potraw. Krąży opinia, że nie zawierają one żadnych cennych składników. Nie jest to jednak prawdą. Dzisiaj przedstawiamy przepis na pyszną sałatkę z boczniaków, które, wbrew obiegowym poglądom, zawierają wiele ważnych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Boczniaki są źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C, szczególnie potrzebnej w okresie przeziębień. Zawierają selen, fosfor, potas, magnez, wapń, a także cynk i żelazo. Grzyby te dostarczają ergotioneiny – związku, który spowalnia starzenie się komórek. Na koniec warto dodać, że grzyby ( nie tylko przedstawione tu boczniaki) są niskokaloryczne: 100 g to tylko 35–50 kcal.

Składniki:
0,5 kg boczniaków
0,5 szklanki bulionu mięsnego
3 łyżki octu
Sok z jednej cytryny
2 ząbki czosnku
2 cebule
Pieprz
Sól
Cukier
Sos sojowy

Sposób przygotowania:
Grzyby należy dokładnie oczyścić, a następnie umyć w osolonej wodzie. Po odsączeniu kroimy je w plasterki, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Cebule szatkujemy drobno, po czym podsmażamy. Dodajemy ocet, odrobinę sosu sojowego, sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Czosnek kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy do reszty składników. Tak powstały sos łączymy z ostudzonymi boczniakami. Po 30 minutach danie jest gotowe do podania.