Sałatka z karczochów

Karczochy są roślinami pochodzącymi z krajów Śródziemnomorskich. Są warzywami niskokalorycznymi, polecanymi na odchudzanie (100 g to około 50 kcal). Cenione są ze względu na swój charakterystyczny smak, nieco podobny do szparagów, z nutką goryczki. Zawarta w nich cynaryna działa ochronnie na wątrobę. Obniża produkcję cholesterolu i zwiększa produkcję żółci. Karczochy polecane są także osobom z cukrzycą, ponieważ zawierają inulinę, która stabilizuje wchłanianie cukrów.

Składniki:
1 sałata
2 puszki serc karczochów
100 g wędzonej szynki
2 jajka
1 cebula
Pęczek pietruszki
2 łyżki musztardy
3 łyżki octu
1 łyżka estragonu
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy i dzielimy na małe kawałki. Jaja gotujemy na twardo, pozostawiamy do ostudzenia, po czym obieramy. Następnie kroimy na mniejsze cząstki. Szynkę kroimy w paski. Karczochy odsączamy na sitku i przekrajamy na połówki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski. W oddzielnej misce ucieramy drobno posiekany pęczek pietruszki z resztą przypraw, po czym dodajemy do sałatki. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.