Sałatka z truskawkami

Truskawki są drugim co do popularności, zaraz po jabłkach, owocem. Mało osób o tym wie, ale są one lepszym niż cytrusy źródłem witaminy C (w 100 g truskawek znajduje się 60 mg tej witaminy). Zawierają także witaminy B2, niacynę, A i E. Są bogate w wiele minerałów, m.in. fosfor i krzem, które wzmacniają kości, magnez, wpływający na działanie układu nerwowego czy mangan, który zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć. W truskawkach występuje także bromelina, odpowiedzialna za spalenie tłuszczu. Będąc przy tym temacie należy wspomnieć, że truskawki są owocami niskokalorycznymi – 100 g to tylko 35 kcal.

Składniki:
Główka sałaty
100 g truskawek
Pęczek cebulki dymki
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
2 łyżki octu
1 łyżka soku z cytryny
Sól
Pieprz
Estragon

Sposób przygotowania:
Sałatę, truskawki i cebulki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Sałatę dzielimy na małe kawałki, truskawki przepoławiamy, a cebulki kroimy na paski. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Estragon drobno siekamy. Jogurt, musztardę, miód, ocet i sok z cytryny mieszamy w oddzielnej misce. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i poszatkowanym estragonem. Polewamy warzywa tak powstałym sosem.