Spaghetti z warzywami

Każdy wie, że warzywa są zdrowe. Jednak co takiego powoduje, że właśnie tak jest? Przede wszystkim zawarte w nich witaminy i minerały, które są nam niezbędne. Składniki te odpowiadają za wiele funkcji organizmu, bez których nasze ciało nie mogłoby żyć. Warzywa są też źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Ich zaletą jest niska kaloryczność. Poza tym warzywa dają nam nieograniczone wręcz możliwości kulinarne. Wystarczy użyć trochę wyobraźni, by wydobyć z nich całą paletę kolorów, smaków i zapachów.

Składniki:
Seler
2 marchewki
2 pory
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki jogurtu naturalnego
300 g makaronu spaghetti
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:
Marchewki i seler obrać i pokroić w cienkie paski. Pory także posiekać na zapałki. Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, a następnie pokroić jak resztę warzyw. Czosnek posiekać w drobną kostkę. Makaron ugotować, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Warzywa włożyć do garnka parowego (z wrzącą już wodą) i gotować ok. 10 minut. Następnie połączyć wszystkie składniki. Dodać jogurt i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.