Zapiekana wołowina z pomidorami i cukinią

Dlaczego warto jeść wołowinę? Po pierwsze jest to mięso nietłuste (zawiera tylko około 5% tłuszczu). Poza tym jest bogate w dobrze przyswajalne białko, którego nasz organizm potrzebuje m.in. do odbudowy tkanek. Wołowina jest także źródłem żelaza oraz witaminy B6 i B12. Ponadto zawiera cynk, potas i magnez.

Przepis na zapiekaną wołowinę z pomidorami i cukinią

Składniki:
300 g zmielonej wołowiny
1 cebula
300 ml bulionu wołowego
2 pomidory
3 cukinie
1 łyżka mąki pszennej
200 ml mleka
150 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki startego parmezanu
Sól
Pieprz
Wybrane zioła

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Razem z wołowiną smażyć na patelni, aż nabiorą lekko brązowego odcieniu (ok. 5min). Następnie wlać bulion i dodać przyprawy. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym dusić ok. pół godziny, tak by masa zgęstniała. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, a piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cukinie i pomidory pokroić w plastry i ułożyć w dwie warstwy w naczyniu żaroodpornym. Mleko zagotować w rondlu, a następnie zagęścić mąką. Odstawić z ognia, po czym dodać jogurt i przyprawy. Sos rozprowadzić w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać parmezanem. Piec około 30 minut.