Zły i dobry cholesterol – co to znaczy?

W potocznym języku bardzo często cholesterol dzieli się na „zły” oraz „dobry”. Co te dwa terminy tak naprawdę oznaczają?

Mianem złego cholesterolu nazywa się lipoproteiny LDL. Są to związki o małej wielkości i gęstości. Ich funkcją jest transportowanie cholesterolu z wątroby do innych tkanek. Właśnie ten cholesterol, gdy połączy się z innymi substancjami, odkłada się w ścianach naczyń krwionośnych.

Dobry cholesterol to lipoproteiny HDL o dużej wielkości i gęstości. Ich rolą, w przeciwieństwie do poprzednich, jest przenoszenie cholesterolu z powrotem do wątroby. Oczyszcza to tętnice i zapobiega ich zwężaniu.

Aby utrzymać odpowiedni poziom dobrego cholesterolu i zmniejszyć poziom tego złego, należy ograniczyć spożywanie dużych ilości mięsa (zwłaszcza wieprzowiny, tłustych wędlin, podrobów, kaczki, gęsi). Jeść natomiast należy orzechy i ryby oraz oleje roślinne: oliwę z oliwek, olej lniany czy słonecznikowy. Nie zapominajmy także o warzywach bogatych w błonnik, zmniejszają one wchłanianie cholesterolu. Dobrymi nawykami w kontekście zapobiegania miażdżycy są także unikanie stresu i używek oraz regularna aktywność fizyczna.