Zupa szparagowa

Szparagi są warzywem, które ostatnio zyskuje na popularności. Jest to dobra wiadomość, ponieważ są one bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawierają m.in. witaminy C, E, K oraz B. Są źródłem wapnia, fosforu i żelaza. Poleca się je także przyszłym mamom, ponieważ zawierają kwas foliowy. Dodatkowym atutem jest to, że są niskokaloryczne: 100g szparagów to tylko około 20 kcal. Jednocześnie zawierają sporo białka, co czyni je idealnym posiłkiem dla osób dbających o linię.

Składniki:
200 g szparagów
800 ml bulionu z kurczaka
Natka pietruszki
Koper
Estragon
1 ząbek czosnku
50 g makaronu ryżowego
350 g gotowanego mięsa z kurczaka
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:
Warzywa oraz zioła umyć. Szparagi pokroić na kawałki o długości kilku centymetrów, wcześniej odcinając twarde końce. W rondlu zagotować bulion. Zioła, czosnek, szparagi i makaron włożyć do rondla. Gotować około 5 minut, na małym ogniu. Następnie pokroić w kostkę i dorzucić kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 5 minut. Na koniec wyciągnąć z zupy zioła i czosnek.